Изграждане на повече потенциални клиенти и увеличаване на реализациите със SiteBot Assistant – ЧатБот Агенция

Намалявате времето за реакция на клиентите и повишавате взаимодействието на купувача със SiteBot Assistant – ЧатБот Агенция

Взаимодействайте с посетителите си 24 часа на

ден 7 дни в седмицата

ЗА НАС

Явор Герджиков - Основател на YGDigiTech

Арт натура с развинтена фантазия и усет към дигиталните технологии. С голям опит в онлайн и видео маркетинга, ловец на софтуери за бизнеса . Иноватор и изобретател. Девизът му е : ” Мисъл, идея, действие, резултат! ” 

Мирослав Йотов - Съосновател

С дългогодишен опит в кодирането, направа на сайтове, комерсиални проекти, собственик на уебсайтове за монетизиране. Обича продуктите на Гугъл. PHP & HTML, CSS, Javascript ентусиаст! 

 НАШАТА МИСИЯ

 Събрахме се екип от специалисти, приятели , които искат да ви помогнат да развиете бизнеса си, и да постигнете, по-добри резултати  в дигиталния свят. ЧатБот Агенцията е платформа която предлага голям асортимент от виртуални асистенти, които наистина могат да улеснят живота Ви! Доверете се на нашият опит за да имате успех!

 

SiteBot Assistant –  е продукт на YGDigiTech, ние сме част от дигитална еко система, която обединява много дигитални продукти за бизнеса.  Ние сме новатори с много идеи!  HumanChatbots  Тази иновация ще промени досегашното разбиране за уебсайтовете.  Ние няма да спрем до тук ! Тенденция за бъдещото онлайн развитие е че ботове и човешки аватари ще са неизменна част от дигиталния свят. Ние сме горди че сме част от това, да допринесем за развитието на онлайн културата в българският бизнес! 

Намаляване на разходите.  Виртуалните Асистенти, елиминират задължителното човешко присъствие по – време на онлайн взаимодействие и дълго време са възприемани като огромно предимство от водещи  компании, работещи с множество повтарящи се заявки наведнъж, стига да не изискват никаква процедура за вземане на решения.

Ботовете могат да привличат нови клиенти, и да ги насочват, за да позволят бързо преобразуване в потенциални клиенти , като по този начин повишават лоялността на клиентите и влияят върху продажбите. Виртуалният Асистент  може ефективно да резервира срещи, да планира събития, да напомня, да резервира такси и да приема съобщения за вас, докато се грижите за други ангажименти.

КАКВО Е ЧАТ БОТ ИЛИ ВИРТУАЛЕН АСИСТЕНТ

Чат Ботовете или Виртуалните Асистенти са софтуерни приложения, които са програмирани да изпращат съобщения до потребителите в интерфейс за разговори, подобно на widget за чат на живо. Те действат като дигитални агенти и се използват за взаимодействие с посетителите на сайта Ви.

Те могат да изпълнят редица задачи, които вашите посетители може да изискат, независимо дали ги насочва към подходящия продукт, който ги интересува или им помага като ги насочи към вашия екип по продажбите или да направи резервация. Няма ограничение на това, което можете да получите от Чатботът. 

В крайна сметка те могат да действат като дигитален агент на вашия сайт, като взаимодействат с толкова посетители, колкото имате на сайта си по всяко време и работят 24 часа на ден, 7 дни в седмицата и 52 седмици на година! Те никога не спират.

Моля, свържете се с нас за безплатна консултация, за да можем да ви помогнем да разберете как един Виртуален Асистент  може да увеличи реализациите ви и да помогне на екипа ви да се справи с клиентите, които наистина имат значение!

СТАТИСТИКА ЗА ЧАТБОТОВЕТЕ

Марк Цукерберг разкри, че ЧатБотовете ще бъде тайната на успеха на Facebook през следващите десет години.

Милиардните компании като Amtrak вече използват ЧатБотове, за да получат ROI от 800% или повече.

До 2021 г. 50% от компаниите ще харчат повече за ботове, отколкото за мобилни приложения.

До следващата година обикновеният човек ще има повече чат с Ботове, отколкото със съпруга си!

Gartner прогнозира, че ЧатБотовете ще захранват 85% от всички взаимодействия за обслужване на клиенти до 2020 година

48% от потребителите биха предпочели да се свържат с компания чрез чат на живо, отколкото с всяко друго средство за контакт.

57% от потребителите се интересуват от ЧатБотове заради тяхната мигновеност.

35% от потребителите искат да видят повече компании, които използват ЧатБотове.

55% от потребителите се интересуват от взаимодействие с бизнес, като използват приложения за съобщения, за да разрешат проблем.

95% от потребителите смятат, че „обслужването на клиенти“ ще бъде основният бенефициент на ЧатБотовете.

реклама